TA Mediteran

Грција

Информации за патување во Грција

 


Според најновите инфoрмации за влез во Грција, посетителите треба да имаат:

√ Пополнет формулар за PLF најмалку 24 часа пред да влезете во Грција (прочитајте ги упатствата подолу)
√ Потврда за целосна вакцинација со која било вакцина (видете детални информации подолу)
или
√ Негативен тест за PCR, не постар од 72 часа (прочитајте подолу за детални информации)
или
√ Серолошки тест, т.е. потврда на антитела дека сте се заразиле со вирусот (прочитајте детални информации подолу)
или
√ Дигитален зелен сертификат (GreenPass) од 1 јуни 2021 година (прочитајте подолу за детални информации)
√ Деца постари од 5 години имаат потреба од негативен тест, додека деца помали од 5 години не мора да го прават.
Случајни брзи тестови се можни при влез во Грција, кои ќе бидат бесплатни за туристите. Резултатите од овие тестови ќе бидат готови по околу 10 минути.
√ Патен сообраќај кон Грција
√ Како што беше најавено во април, граничниот премин Евзони ќе биде отворен за сите туристи на 14мај .
√ Тековното работно време на преминот Евзони е од 7 до 19 часот
√ Патните гранични премини Промахонас, Нимфеум и Кипи се отворени секој ден од 7 до 23 часот, додека премините Евзони и Какавија се отворени од 7 до 19 часот. Утре во Бугарија ќе се отвори уште еден граничен премин со Грција - Еврос (што не е од големо значење за нашите туристи, бидејќи се наоѓа во близина на Турција).
√ Образец за PLF за Грција - Образец за лоцирање на патници
√ Врската за пополнување на PLF формуларот ќе ја најдете на овој линк https://travel.gov.gr
√ Семејството пополнува еден формулар за PLF, а исто така и секој возрасен може да пополни посебен формулар.
√ Образецот ПЛФ се пополнува најмалку 24 часа пред да влезете во Грција.
√ Го пополнуваат сите што сакаат да ја посетат и престојуваат во Грција - без оглед на видот на превозот (автомобил, автобус, брод, авион) и државјанство.
√ Формуларот има неколку страници и не е тешко да се пополни. Зачувајте ги пасошите и лиценцата.
√ Внесете податоци како што се: транспортни средства на кои патувате, број на таблички, премин на кој ќе одите, место во кое патувате, последната земја во која сте престојувале, број на пасош, лични податоци (име, презиме, место, итн.) ..).
√ Не мора да ја внесувате улицата и бројот на одморалиштето каде што ќе престојувате во полето за адреса, доволно е да го внесете името на одморалиштето.
√ По пополнување на формуларот, ќе добиете QR-код по е-пошта, што ќе го отпечатите или покажете на вашиот мобилен телефон при влез во земјата.
√ Сертификат за вакцинација за влез во Грција.
√ Грција ги прифаќа сите вакцини.
√ По вакцинацијата треба да добиете двојазичен сертификат за вакцинација: отпечатен на хартија и на вашата е-пошта или СМС-порака.
√ Со кликнување на зеленото копче „Старт услуга“ ќе ги видите полињата што треба да ги пополните.
√ Сертификатот содржи QR-код, кој кога е вчитан, покажува дека вашата вакцинација е валидна.
√ Комплетната вакцинација вклучува: две дози на „Спутник“, две дози на „Фајзер“, две дози на „Синофарм“ или две дози на „Астра-Зенека“.
√ Треба да помине најмалку 14 дена по втората доза на вакцинација.
Повеќе информации на линкот https://travel.gov.gr/#/

 

ЛETO 2021 - ГРЦИЈА - наша препорака на вили

 


ПИЕРИА | приватно сместување

ХАЛКИДИКИ | приватно сместување I и II крак
     

ХАЛКИДИКИ | хотелско сместување  I и II крак
 
   
Превоз ГРЦИЈА - ЛЕТО 2020 | ХАЛКИДИКИ секоја сабота  /  ПИЕРИА секоја недела Патни Информации
 Град на поаѓање  Mесто на поаѓање   Време на поаѓање
 Куманово:  (бензинска Макпетрол / Автопат) 04:15h ХАЛКИДИКИ
 Скопје:  (паркинг пред VIP хотел) 05:00h  Скопје-Калитеа | 326km / Автопат (Е-75)
 Штип:  (паркинг пред нова пошта) 05:15h  Скопје-Полихроно | 337km / Автопат (Е-75)
 Велес:  (бензинска Макоил, мотел Македонија)  05:45h  Скопје-Ханиоти | 341km / Автопат (Е-75)
 Прилеп:  (бензинска Лукоил) 05:15h  Скопје-Пефкохори | 345km / Автопат (Е-75)
 Неготино:  (бензинска Макпетрол) 06:10h  Трошоци во еден правец:
 Патaрини во Македонија (280ден)
 Патарини во Грција (2.60€)
 Струмица:  (бензинска Макпетрол / кружен тек) 06:00h
 Г.П. Богородица:  (бензинска Oкта / Богородица) 07:00h
 Поаѓање од ХАЛКИДИКИ:       Пефкохори 14:00 МК - 15:00 ГР време ПИЕРИА
 Ханиоти 14:10 МК - 15:10 ГР време  Скопје-Паралија | 275km / Автопат Е-75)
 Полихроно  14:20 МК - 15:20 ГР време  Скопје-Олимпик бич | 279km / Автопат (Е-75)
 Калитеа  14:40 МК - 15:40 ГР време  Скопје-Лептокарија | 300km / Автопат (Е-75)
 Потидеа 15:00 МК - 16:00 ГР време  
 Поаѓање од ПИЕРИА:      Неи Пори 15:00 МК - 16:00 ГР време  Скопје-Неи Пори | 310km / Автопат (Е-75)
 Лептокарија 15:20 МК - 16:20 ГР време Трошоци во еден правец:
Патaрини во Македонија (280ден)
Патарини во Грција (5.20€-7.10€)
 Олимпик бич 16:00 МК - 17:00 ГР време
 Паралија 16:15 МК - 17:15 ГР време

следете не

twinter rss
Ул: Ванчо Прќе бб / 2000 Штип, Mакедонија
+389 32 397 001 | +389 70 210 219
e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.